Direktlänk till inlägg 16 juni 2008

Totalt Jävla Mörker

Av Misfit - 16 juni 2008 14:36


Ett inlägg såhär på eftermiddagen angående FRA-lagen som det snart ska röstas om i riksdagen. Information om detta finns att läsa här och här om  det nu skulle finnas någon som missat vad det handlar om...



Panopticon är ett koncept som myntades av den engelske filosofen Jeremy Bentham 1785. Det är alla totalitära och auktoritära regimers våta dröm. Konceptet är att det medger en observatör att observera en grupp människor, utan att de observerade vet om eller när de är observerade, bara att de kan vara observerade, och därigenom skapa en känsla av en ständigt närvarande osynlig betraktare.


Det har använts framgångsrikt i till exempel fängelser. Men det är först nu, med teknologiska framsteg, möjlig att övervaka ett lands hela befolkning. Vad som händer är att om man tror sig vara övervakad kommer man att ändra sitt beteende, man kommer att självcensurera sig, och undvika att "sticka ut" ur mängden. Det är med andra ord ett utmärkt sätt för en totalitär eller auktoritär regim att pacificera en  hel befolkning.

Den franske filosofen Michel Foucault gav ut "Surveiller et Punir" (sv. Övervakning och straff. Fängelsets födelse) 1975, där han bland annat studerade konceptet Panopticon.
I boken menar Foucault att disciplinen skapar fogliga människor, idealiska för den nya ekonomin, politiken och krigsmaskineriet av den nya moderna eran, människor som fungerar i fabriker, strukturerade militära organisationer, och klassrum.

Men för att skapa dessa fogliga människor måste den diciplinära institutionen kontinuerligt kunna övervaka och registrera de människor de kontrollerar.


Och de måste försäkra sig om att internalisering av disciplinen i de kontrollerade människorna kan ske. Detta genom att utan större påtryckning observera, och genom att observationen forma människor till att bli fogliga. Detta kräver en speciell form av instution, som Foucault säger, exemplifieras bäst av Jeremy Benthams Panopticon.

Det är intelligentare männsikor än du och jag som har studerat detta fenomen, och ALLA utom de som har onda avsikter tycker att en total övervakning av en befolkning är en dålig idé.

Nu har den teknologiska utvecklingen gjort det mycket enklare att övervaka. Tidigare var det väldigt personalkrävande att övervaka människor, ett fasligt jagande och letande i pappersarkiv och dåliga kopior, förfölja dom rent fysiskt. I dag är allting digitaliserat. Koppla det med fuzzy logic, control theory, och framväxande artificiella intelligenser, som alla kan användas för avancerad mönsterigenkänning, beteendeanalys, och analys av stora datamängder. I dag behöver man inte ens följa människor fysiskt. Triangulering av mobiltelefoner är i dagsläget fullt möjligt, men operatörerna har dragit sig för att implementera det eftersom det kan vara ett ingrepp i den personliga integriteten.

Fler och fler övervakningskameror gör att man kan följa en människa runt omkring i en stad utan att ens behöva triangulera deras mobiltelefon. Se bara på London och deras "Ring of Steel".

Avancerad ansiktsigenkänningsprogram och beteendeanalytiska program kopplat till en live feed från övervakningskameror, och man kan inte gömma sig någonstans. Trots det har de aldrig lyckats stoppa något större brott, bara i efterhand kunnat påvisa på hur det gick till.

Vilket ledde mig till panopticon. Det är som sagt ett gammalt koncept, men kopplat med modern teknik blir den fruktansvärt enkelt att implementera. Flera undersökningar, den senaste jag hittade var den tyska undersökning någon länkade till någonstans, visar på att man ändrar sitt beteende om man tror sig vara övervakad. Fenomenet kallas "observer effect" eller "observer bias". Det går inte att observera något eller någon utan att påverka objektet för observation på ett eller annat sätt. Det som övervakning genom panopticonkonceptet leder till är att den observerade hela tiden tänker på vad de säger och gör. Självcensuren är ett faktum, och den fria tanken har effektivt dödats. Välkommen till det totalitära paradiset!


I USA har en del undersökningar från olika medborgarrättsorganisationer visat att toleransen har minskat dramatiskt de senaste åren. Folk är rädda för att bli stämplade som "opatriotiska" eller "oamerikanska" och håller därför hellre tyst, även om det skulle vara viktiga frågor de skulle vilja ta upp. Faktum är att folk knappt behöver övervakas längre, eftersom de vet att de kan vara övervakade. Det är det som är både det paradoxala och skrämmande i det hela. Förtryck har helt plötsligt blivit enkelt och kostnadseffektivt...

ALLA har något att dölja!

 
 
Ingen bild

Slusk

17 juni 2008 00:48

It'll just make people go postal from time to time.
"You changed the outcome by measuring it!"

I can go on and on and on..

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Misfit - 14 december 2008 17:58

Har tänkt hårt och länge men har inte kommit på en enda låt eller grupp som innehåller siffran 14. Därför har jag fiffigt nog såhär på misärbakfyllan kommit på att jag kan ta den låten som jag förlorade oskulden till som 14-åring... Kasst så in i h...

Av Misfit - 13 december 2008 00:00

Eftersom jag hade en jävligt hektisk dag igår (skriver detta den 14:e) så hann jag inte med att skriva ett inlägg. Men det kommer nu istället. Glen Danzig är speciell på många sätt. Han är inte bara ett rövhål mot vissa journalister, han innehar oxå...

Av Misfit - 12 december 2008 18:52

Fick reda på att Dolving lämnat The Haunted och att en ny snube som heter Marco Aro skulle ta över. Ok, tänkte jag och började forska lite i hans tidigare band. Detta var -98 -99 nån gång, på den tiden inte varenda jävel hade internet i varje uttag i...

Av Misfit - 11 december 2008 21:29

Denna gruppen var det första jag fastnade för inom den annars för mig outforskade grenen kallad "Suicidal Black metal". Ett annat tips för er som gillar detta är ju svenska Abruptum som jag lyssnade en hel del på i samma veva. Jag upptäckte dom geno...

Av Misfit - 10 december 2008 18:24

Jag har och har alltid haft väldigt blandade känslor för detta bandet. Ett band som jag lyssnat minst på av "dom fyra stora" inom hårdrocken under 70-talet. Har alltid tyckt att dom har haft för ojämt material. Det som väl är bra är ju skitbra, men d...

Presentation

Omröstning

Vems bortgång stör du dig mest på?
 Bon Scott
 Chuck Schuldiner
 Dimebag Darrel
 Randy Rhoads
 Mieszko Talarczyk
 Pelle Dead
 Euronymous
 Wendy Williams
 Cliff Burton
 Eric Carr
 John Bonham
 Quorthon
 Jesse Pintado
 Christer Pettersson
 ALLA!
 Jag är dum i huvet o vet inte vilka dessa personer är

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards